Μεγάλος ο κίνδυνος των οδηγών από την υπαίθρια διαφήμιση

Μεγάλος ο κίνδυνος των οδηγών από την υπαίθρια διαφήμιση

Αρ. Πρωτ. 5221/20.10.2010

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ραγδαία αύξηση έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα τα τροχαία ατυχήματα, που προκαλούνται από την υπαίθρια διαφήμιση. Η ασφάλεια των οδηγών τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο εξαιτίας των υπαίθριων πινακίδων, οι οποίες προκαλούν την απόσπαση της προσοχής τους κατά την οδήγηση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρκετά τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένα, η μείωση του αριθμού νεκρών από τροχαία δυστυχήματα το 2009 σε σύγκριση με το 2001 είναι 35% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 23% στη χώρα μας. Ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι 130 στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71.

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτή η επικινδυνότητα από την υπαίθρια διαφήμιση, η οποία αρκετά συχνά με την ανοχή των τοπικών φορέων, ακολουθεί ανεύθυνες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων. Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και στον βωμό της αύξησης του κέρδους δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αυστηροποιήσει το πλαίσιο που διέπει την υπαίθρια διαφήμιση και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την υπαίθρια διαφήμιση;

Απάντηση Υπουργείου